26 квітня - 33 річниця Чорнобильської катастрофи

Дата: 26.04.2019 10:32
Кількість переглядів: 557



 

 

Цього дня у 1986 році сталася аварія на Чорнобильській АЕС – найбільша техногенно-екологічна катастрофа сучасності.

26 квітня 1986 року о 1 год. 23 хв. на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу.

Внаслідок вибуху виникла пожежа, яка перекинулася на дах третього енергоблоку. Майже одразу на місце аварії приїхали пожежники. Вогонь гасили до 5 години ранку. Проте, у середині самого четвертого блоку його вдалося ліквідувати лише 10 травня, коли більша частина графіту згоріла.

Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території сучасної України, Білорусі та Росії, але й території багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки. Від самого початку Москва та керівництво УРСР приховували факт аварії та наслідки екологічної катастрофи.

У результаті цієї катастрофи з сільськогосподарського користування було виведено понад 5 млн га земель. Задля запобігання розповсюдженню радіації наприкінці 1986 року зруйнований реактор накрили спеціальним «саркофагом».

26 квітня 33 роки сталась ??катастрофа, наслідки якої людство відчуває досі. 

Основні факти про катастрофу, які ви, можливо, навіть не знали.

1. Чорнобильська катастрофа отримала сім балів з семи можливих за міжнародною шкалою ядерних подій (INES), що зробило її найбільшою техногенною катастрофою тих часів. Слід зазначити, що в сім балів оцінювалась так аварія на АЕС Фукусіма-1,  в Японії в 2011 році.

2. Внаслідок аварії на ЧАЕС було викинуто в 100 разів більше радіації, ніж від ефекту атомних бомб, скинутих на Хіросіму і Нагасакі в 1945-у році.

3. Ядерні дощі дійшли навіть до Ірландії.

4. Через аварію Радянський Союз, а зараз Росія і Україна втратили сотні мільярдів доларів.

5. Близько 800 тисяч чоловіків ризикували своїм життям та здоров'ям для стабілізації ситуації. З них 23  тисяч померли від опромінення, а понад 70 тисяч стали інвалідами. Ще близько 2 тисячі тих людей вчинили самогубство. Всього від наслідків і під час ліквідації аварії загинуло близько 200 тисяч людей.

7. За даними Грінпіс аварія на ЧАЕС стала причиною смерті від онкозахворювань близько 90 тисяч осіб по всьому світу.

8. Понад 5 мільйонів людей живуть в районах, які вважаються «забрудненими» радіоактивними речовинами.

9. Аварія на ЧАЕС визнана найсерйознішою в ядерній історії людства.

10. На кожному відреставрованому будинку в Чорнобилі сьогодні є напис зазначено ім'я власника цієї нерухомості.

11. Через радіацію ліс, що неподалік, став яскраво рудим. Він отримав назву «Рудий ліс».


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора